NewsLabTurkey olarak 2020 yılından bu yana sürdürdüğümüz Kuluçka Programı, Türkiye’deki haber ve medya start-up’larına yolculuklarının başında destek vermeyi amaçlıyor.

Kuluçkanın amacı

Kuluçka ne demek?

Atölyeler, uzman desteği, koçluk ve mikro hibe desteklerinden oluşan bir program. Amacımız medya start-up’larının doğumuna ve büyüme evrelerine eşlik etmek.

Neyi değiştirmek istiyoruz?

Türkiye’de medya alanındaki profesyoneller kendilerini girişimci olarak konumlamada sıkıntılar yaşıyorlar. Amacımız medyada profesyonelliği desteklemek, medya profesyonellerinin kendilerini girişimci olarak da geliştirmelerini sağlamak. 

Kuluçka ne sunuyor?

Sektör liderleriyle buluşma imkânı

Atölyelerimizde sektördeki başarılı medya girişimlerinin editoryal ya da idari temsilcileri hem deneyimlerini paylaşıyor hem de katılımcılarımıza girişimleriyle ilgili yol gösteriyorlar. 

Sektörde girişimleriyle fark yaratan uzmanlarımız, bazen katılımcılarla birlikte proje ve işbirlikleri geliştiriyorlar bazen de kendi tecrübelerini yansıtarak katılımcılarımızın projelerine yeni boyutlar katmalarını, farklı bakış açıları edinmelerini sağlıyorlar.

Türkiye’nin her yerinden katılma imkânı

Türkiye’deki kapasite geliştirme programlarının önemli bir kısmı İstanbul, Ankara gibi şehirlere odaklanıyor. Oysa haber ve gazeteciler her yerde. Biz de İstanbul’daki ofisimizde yapılan atölyelerimiz için gazetecileri bulundukları şehirlerden getirerek sektörün kalbinin attığı şehir olan İstanbul’da hem atölyelere katılmalarını hem de bazı haber odalarını ziyaret ederek tecrübe alışverişinde bulunmalarını sağlıyoruz.

Kendi rotanızı kendiniz seçin

Birçok kapasite geliştirme programından farklı olarak zorunlu atölyelerimizin yanı sıra sunduğumuz seçmeli atölyelerle medya girişimcilerinin kendileri için doğru olan yolu seçmelerinin ve gelişimlerini belirli bir strateji etrafında sürdürmelerinin yolunu açıyoruz. 

Bir girişimci ağına dahil olmak

Kuluçka bizim açımızdan yalnızca start-up’ların doğduğu değil, aynı zamanda işbirlikleriyle birbirlerine katkı sağladıkları bir model de. Hem yeni medya girişimcilerini destekliyor hem de işbirliği kültürü geliştirmelerini, ortak işler çıkararak potansiyellerini görünür kılmalarını sağlıyoruz.

Geniş zamana yayılan bir destek süreci

Bize göre bu ağa giren her kurum NewsLabTurkey için doğal bir partner. İlişkilerimizi uzun yıllara yayıyor, partnerlerimizin kaynak ve strateji geliştirme süreçlerine eşlik ediyoruz. Onlara koçluk ve uzmanlık desteği sağlamayı sürdürerek yolculuklarında onlara destek oluyoruz.

Mezunlar ne dedi?

"Eğitimler hem marka oluşturma/pazarlama hem de içerik oluşturma konusunda oldukça faydalı oldu. Diğer katılımcılarla da yakın, dayanışmaya açık bir ilişki kurduk."
Şenol Balı
Ekoloji Haber
"Eğitmen kadrosunun akademi ve sektörde faaliyet gösteren kişilerden oluşması, konuların anlaşılması ve gazetecilik sürecinin pratikte nasıl işlendiğinin tecrübe edilmesi adına faydalı oldu."
Filiz Kırmızıoğlu
Gelecek Burada
"Çalıştaylarda öğrendiğim faydalı bilgilerin yanı sıra ilgili konularda kime danışacağımı ve nereden bilgi alabileceğimi de öğrendim. Bilgimi halka ücretsiz sağlık bilgisi sağlamak ve sağlıklarını iyileştirmek için kullanacağım."
Eray Öntaş
Toplum Sağlığı
"Projelerini başlatacak araçları olmayan birçok gazeteci var. Akademinin sunduğu imkanlar onlar için bir tür nimet. Sonunda iyi işler çıkacak ve umarım medya ortamındaki kalite bu tür işlerle artacak."
Defne Sarıöz
Gökkuşağı Bülteni
"Hem katılımcıların hem eğitmenlerin hem de NLTR ekibinin enerjisi çok yüksekti. Eğitmenler alanına yıllarını vermiş, tecrübeli ve yetkin insanlardı. Onları dinlemek ve onlarla bağlantı kurmak çok güzeldi."
Ömer Burak Tek
Rapor Bülteni
Yılda
0
Medya Kuruluşu
0
Saatlik Atölye
0
Mentorluk Oturumu
0

Nerelere ulaştık?

Kuluçka programlarımız aracılığıyla 2023 itibariyle 23 farklı ilden proje destekleme şansı bulduk. 2022’de yerele odaklanma kararımızdan sonra kuluçka programları aracılığıyla erişimimiz çeşitlendiği için 2022 ve 2023’te yerel mezunlarımız çok daha fazla oldu.

Her yıl büyükşehirler dışındaki şehirlere daha fazla öncelik vererek program katılımcı portföyümüzü çeşitlendirmeye çalışıyoruz.

Kimlere ulaştık?

Programımıza yapılan başvuruları değerlendirirken kadınlar ve non-binary’lerin başvurularını önceliyoruz.

Neleri destekledik?

Programımıza her sene farklı konularda farklı teknikleri kullanmayı amaçlayan projeler destek alıyor. Mevcut dağılım şöyle.

Atölyelerimiz ne kadar etkili?

Programın total etkisini birkaç cümlede anlatmak çok zor; ama katılımcının bilgilerine dair atölye değerlendirmeleri bu işte iyi olduğumuzu söylüyor.

Kuluçkadan çıkanlar projelerini anlatıyor